Buiten slapen

Sinds december 2014 hebben wij ons kinderdagverblijf uitgebreid met een nieuwe mogelijkheid; Het buiten slapen voor kinderen. Het is voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar mogelijk om buiten te slapen in een speciaal buitenbed, hiervoor kunnen ouders die dit wensen een toestemmingsformulier invullen.

Waarom buiten slapen?

In Scandinavische landen weten ze het al heel lang: Buiten slapen is gezond! Ook in het noorden van Nederland sliepen kinderen in het begin van de vorige eeuw vaak buiten.
Op onze landelijk gelegen locatie past het buiten slapen in onze ogen perfect, het draagt bij aan een nog intensere natuurbeleving. Buiten slapen biedt voor kinderen die het moeilijk vinden om in slaap te komen of onrustig slapen vaak uitkomst.

Voordelen van buiten slapen;

Veel kinderen slapen buiten rustiger, dieper en langer. Kinderen die buiten slapen maken door het zonlicht meer vitamine D aan. Daarvoor hoeft je kind niet in de zon te staan, ook indirect buitenlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D. Omdat de luchtkwaliteit buiten beter is dan binnen is dit weer gunstig voor de longen en weerstand tegen virussen, ook heeft het een positief effect bij kinderen met astma of bronchitis. Buiten slapen zorgt in die gevallen voor beter uitgeruste kinderen!

Buiten slapen en Natuurbeleving

De afhankelijkheid van hun zintuigen maakt dat baby’s ruiken, horen, voelen, proeven en zien als de beste. Buiten slapen is voor baby’s een waardevolle kennismaking met de natuur. De natuurbeleving, het horen van de wind, het ritselen van bladeren, het fluiten van vogeltjes en het kijken naar de zonnestralen en de bewegende wolken, zijn aspecten die het buiten slapen extra waardevol maken. De kinderen worden hier rustig van.

Hoe ziet ons buitenbedje eruit?

Dit is ons dubbel buitenbed waarin twee kinderen kunnen slapen. Dit bed is getest en goedgekeurd volgens de laatste eisen (SHR Tested Quatlity verklaring) en voldoet aan het Warenwetbesluit Kinderbedden en -boxen in de kinderopvang. Het bed biedt voldoende zicht om de slapende kinderen te kunnen observeren. Eén zijde is voorzien van deurtjes met een vrolijk vlinder motief. Het horrengaas zorgt ervoor dat er geen insecten of dergelijke binnen komen.

Onze voorwaarden om buiten te slapen;

  • Alleen kinderen waarvan ouders wensen dat hun kind buiten slaapt, worden in het buiten bedje gelegd. (Toestemmingsformulier wordt ingevuld)
  • Kinderen worden aangekleed naar de heersende weersomstandigheden.
  • Bij bepaalde weersomstandigheden wordt het bedje niet gebruikt, omstandigheden als; extreme hitte of kou, mist en storm.
  • Het buitenbed wordt op een veilige en verantwoorde manier geplaatst en gebruikt.
  • Het buitenbed is veilig (Quality Tested merk van SHR) en insectenvrij.

Alle pedagogisch medewerkers zijn op de hoogte van deze voorwaarden.